Rupa Gulai Kemahang yang telah siap |
Kisah Makanan Hampir Pupus Perak sebelum ini
Kerabu Umbut Bayas
Kulat Sisir
Penjan Ubi
Ikan Pindang Daun Seniar
Kebebe
Nasi Lemuni
Sejenis lagi lauk yang makin sukar dijumpai adalah Gulai Kemahang...
Gulai Kemahang
Gulai Kemahang menggunakan tumbuhan dari keluarga keladi sebagai bahan utama...
Keladi Kemahang adalah sejenis keladi liar yang gatal jika tidak diproses dengan sempurna....
Batang atau tangkai daun keladi perlu dibuang kulit luar sebelum dipotong spenajang lebih kurang 3 inci....
Untuk mengurangkan rasa gatal, Keladi Kemahang terlebih dahulu perlu direbus dan ditoskan atau direndam dengan air bergaram sebelum dimasak....
Selain itu, menurut petua orang tua lama di Lenggong, Kemahang yang hendak diambil hendaklah tidak bertindih bayang si pengambil dan bayang pokok tidak bertindihan bayang.....
Elakkan juga mengambil Kemahang yang sedang berbunga kerana kebiasaanya adalah gatal.....
Masakan ini pernah dimasak dan dijadikan hidangan istimewa untuk santapan salah seorang SUltan Perak yang telah mencemar duli bertandang ke perkampungan di Lenggong....
Sumber/Bahan:
Keladi Kemahang
Pucuk Paku
Pucuk Salang
Daun Kesum
Cili Padi
Bawang Merah
Serai
Ikan Bilis
Kunyit
Santan Kelapa
Asam Keping
Garam
Cara Membuat:
Kemahang disiat kulitnya dan direbus bersama isi buah pinang sehingga empuk untuk menghilangkan gatal.....
Kisar cili padi, bawang merah dan serai seterusnya dimasak bersama ikan bilis...
Seterusnya masukkan Kemahang didalam periuk bersama santan, garam, kunyit dan asam keping...
Apabila mendidih masukkan pucuk paku, pucuk salang dan daun kesum....
Nasi Lemuni
Sejenis lagi lauk yang makin sukar dijumpai adalah Gulai Kemahang...
Gulai Kemahang
Gulai Kemahang menggunakan tumbuhan dari keluarga keladi sebagai bahan utama...
Keladi Kemahang adalah sejenis keladi liar yang gatal jika tidak diproses dengan sempurna....
Batang atau tangkai daun keladi perlu dibuang kulit luar sebelum dipotong spenajang lebih kurang 3 inci....
Untuk mengurangkan rasa gatal, Keladi Kemahang terlebih dahulu perlu direbus dan ditoskan atau direndam dengan air bergaram sebelum dimasak....
Selain itu, menurut petua orang tua lama di Lenggong, Kemahang yang hendak diambil hendaklah tidak bertindih bayang si pengambil dan bayang pokok tidak bertindihan bayang.....
Elakkan juga mengambil Kemahang yang sedang berbunga kerana kebiasaanya adalah gatal.....
Masakan ini pernah dimasak dan dijadikan hidangan istimewa untuk santapan salah seorang SUltan Perak yang telah mencemar duli bertandang ke perkampungan di Lenggong....
Sumber/Bahan:
Keladi Kemahang
Pucuk Paku
Pucuk Salang
Daun Kesum
Cili Padi
Bawang Merah
Serai
Ikan Bilis
Kunyit
Santan Kelapa
Asam Keping
Garam
Cara Membuat:
Kemahang disiat kulitnya dan direbus bersama isi buah pinang sehingga empuk untuk menghilangkan gatal.....
Kisar cili padi, bawang merah dan serai seterusnya dimasak bersama ikan bilis...
Seterusnya masukkan Kemahang didalam periuk bersama santan, garam, kunyit dan asam keping...
Apabila mendidih masukkan pucuk paku, pucuk salang dan daun kesum....
No comments:
Post a Comment