kalo ikutkan sepatutnya awok naikkan entri ni akhir sekali....
tapi memandangkan ramai yang dah bertanya....
awok terpaksa melangkah bendul la nampaknya.....
Pertama sekali...
beras akan diletakkan di dalam daun Kalatia ataupun nama lainnya Daun Lirik...
daun ni banyak didapati didalam hutan...
dan kebetulan kawasan yang awok pergi tu...
memang dikelilingi oleh hutan....
mudah mencari daun dan buluh nya...
Buluh Paau @ Buluh Sempelian yang dah dibako... |
opppssss....sebelum tu..jangan lupa ...
cari dulu buluhnya....
Buluh Paau ataupun Bulu Sempelian adalah buluh yang paling sesuai sekali untuk digunakan...
Beras yang telah dibalut tadi...
akan dimasukkan kedalam buluh seperti gambo di atas ni....
dan dimampatkan selagi boleh....
kemudian barulah dimasukkan santan ke dalam buluh tadi....
dan dibako sama macam kita membakar lemang...
dan tempoh masa yang diperlukan untuk membako Nasi Buluh ni...
lebih kurang 2 jam......
Dibawah ni awok letakkan gambo Nasi Buluh Daun Kalatia yang dah masak...
memang harum bau nya...
memang membangkitkan selera kita nak makan...
Rupa Nasi Buluh Daun Kalatia yang dah masak |
macam baru ni awok dijamu dengan Ayam Panggang....
Masak Lemak Ikan Keli...
Ikan Bako.....Kuah Asam....... Kerabu Sardin.....
Ayam Panggang..... dalam hutan memang awesome!!! |
Ini Kerabu Sardin.... popular di Pengkalan Hulu dan Baling..... dan kawasan sekitarnya... dimakan bersama dengan nasi buluh ni..... |
Kuah yang ni awok lupa nak tanya... nampak macam kuah tosai... ala..yang kelapa putih tu... tapi yang ni lagi sedap... |
Nasi yang sudah masak diletakkan bersama-sama dengan lauk.. ayam panggang.... masak lemak ikan keli..... priceless!! |
Beras yang diisi dalam daun kalatia ni dimasukkan kedalam buluh..... dan dimuatkan selagi boleh...... |
No comments:
Post a Comment