KARBOHIDRAT
- membekalkan sumber tenaga yang diserap segera oleh sistem tubuh manusia terutamanya otak dan sistem saraf
- ditukarkan daripada kanji & gula kepada glukosa dan akhirnya tenaga
- menyumbang 50% tenaga diperlukan tubuh
- karbohidrat ringkas tidak mengandungi vitamin dan mineral - gula pasir & sirap
- karbohidrat kompleks mempunyai serat & penuh nutrien - nasi, mee, ubi, bijirin, kekacang
- mempunyai 5 fungsi utama - merangsang pertumbuhan & penggantian tisu otot; membentuk antibodi; mengimbangi kandungan air; memelihara keseimbangan tubuh; membentuk kompaun tubuh yang penting - hormon, enzim & hemoglobin
- komponen penting otot, organ & kelenjar
- sumber haiwan: lembu, kambing, ayam, ikan, telur - lengkap & mengandungi asid amino penting yang tidak dihasilkan tubuh
- sumber sayuran: bijirin, kekacang dan roti - tidak lengkap (kecuali kacang soya)
- susu ibu adalah protein terbaik untuk si kecil
- penting untuk metabolisme & pembinaan & pengawalan fungsi-fungsi sel
- diperlukan hanya sedikit untuk keperluan harian
- 2 jenis; larut lemak (A, D, E dan K) & tidak larut lemak (B dan C)
- serat larut (kacang, bijirin, oat barli & pisang) akan menarik air & ditukar kepada bahan yang berbentuk gel semasa penghadaman - proses penghadaman menjadi lambat
- serat tidal larut (sayur-sayuran, bijirin & produk gandum) menyebabkan najis banyak dan mempercepatkan perjalanan makanan melalui badan seterusnya mengelakkan sembelit
- Gabungan hidrogen & oksigen
- tempat bergantung semua sel dan organ tubuh untuk menjalankan fungsi dengan baik.
- penting untuk mengawal suhu badan & proses pernafasan
No comments:
Post a Comment