Saturday, April 18, 2009

kebaikan nutrien

You are what you eat.. Pernah dengar? Apa yang anda makan akan 'menghasilkan' diri anda apabila dewasa kelak. Jika anda mengamalkan pemakanan yang sihat sejak kecil, pasti kesannya dapat dilihat suatu hari nanti. Jadi, mari kita lihat apa kebaikan nutrien pada badan kita.

KARBOHIDRAT
  • membekalkan sumber tenaga yang diserap segera oleh sistem tubuh manusia terutamanya otak dan sistem saraf
  • ditukarkan daripada kanji & gula kepada glukosa dan akhirnya tenaga
  • menyumbang 50% tenaga diperlukan tubuh
  • karbohidrat ringkas tidak mengandungi vitamin dan mineral - gula pasir & sirap
  • karbohidrat kompleks mempunyai serat & penuh nutrien - nasi, mee, ubi, bijirin, kekacang
PROTEIN
  • mempunyai 5 fungsi utama - merangsang pertumbuhan & penggantian tisu otot; membentuk antibodi; mengimbangi kandungan air; memelihara keseimbangan tubuh; membentuk kompaun tubuh yang penting - hormon, enzim & hemoglobin
  • komponen penting otot, organ & kelenjar
  • sumber haiwan: lembu, kambing, ayam, ikan, telur - lengkap & mengandungi asid amino penting yang tidak dihasilkan tubuh
  • sumber sayuran: bijirin, kekacang dan roti - tidak lengkap (kecuali kacang soya)
  • susu ibu adalah protein terbaik untuk si kecil
VITAMIN
  • penting untuk metabolisme & pembinaan & pengawalan fungsi-fungsi sel
  • diperlukan hanya sedikit untuk keperluan harian
  • 2 jenis; larut lemak (A, D, E dan K) & tidak larut lemak (B dan C)
SERAT
  • serat larut (kacang, bijirin, oat barli & pisang) akan menarik air & ditukar kepada bahan yang berbentuk gel semasa penghadaman - proses penghadaman menjadi lambat
  • serat tidal larut (sayur-sayuran, bijirin & produk gandum) menyebabkan najis banyak dan mempercepatkan perjalanan makanan melalui badan seterusnya mengelakkan sembelit
AIR
  • Gabungan hidrogen & oksigen
  • tempat bergantung semua sel dan organ tubuh untuk menjalankan fungsi dengan baik.
  • penting untuk mengawal suhu badan & proses pernafasan

No comments:

Post a Comment

Gambar Belangkas