![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRYpGZUuemWGBygRy10a4CoPITQWVqOJYppmFbq4IMEYr0MhvbZkoxIBC14UzUWsssv2l-WuLvlR_AmpTEhcevtMFlaPSbH5QmwuXYpDo2KUX1Y1ZqVpe5PwcDyohyQEw82htX1zGYvABl/s320/08082011281_picnik.jpg) |
my peberet... ! |
Hari ni tekak macam-macam nak makan, layan jer resepi kat bawah ni ..
Gulai tompayak udangbahan-bahan:
~ Udang sekilo
~10 -15 cili api kampung
~ Kunyit hidup ( ibu jari )
~ 5 sudu tempoyak
~ 1 cawan ( ikut suka kalau nak pekat kurangkan)
~ 2 biji bawang merah
~ Daun kunyit (diracik halus)
~ Garam secukup rasa
Caranya:
~ Tumbuk cili api, kunyit hidup, dan bawang hingga lumat.
~ masukkan air, tempoyak, udang, bahan ditumbuk tadi dan daun kunyit
~ masukkan garam angkat dan hidang...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfoyRplIKAjgAYQKa_-SF4sWrBtsVCVmi5T9MO9yNybMMnCw5a_424-mYA5k0EUnqkWsHYqzurD3CFHbHyG6jHgKLmznJLn59A9ss6ZCCH3y_smf1czIOfMYccly9C44wbKqXpcLPEUA_j/s320/08082011277_picnik.jpg) |
Paprik sotong... peberet en hubby |
Paprik SotongBahan-bahan:
~ Sotong 1/2 kilo
~ Kacang panjang / kacang buncis
~ Halia sebesar ibu jari ( diketuk )
~ 2 tangkai serai ( di ketuk )
~ Lobak merah ( potong bulat )
~ 3 - 5 helai daun limau purut ( di racik halus)
~ 10 tangkai cili kering ( di blender)
~ Cili api ( diketuk- ikut suka letak byk mana )
~ Cili merah (potong memanjang)
~ 1 sudu sos tiram
Caranya:
~ Tumis bawang, cili api, serai dan halia sampai naik bau
~ Masukkan cili kering yg di blender tadi kacau sampai pecah minyak , kemudian masukkan sos tiram dan sotong. ( masukkan air klu nak berkuah)
~ Masukkan lobak, daun limau purut, cili merah, kacang pangjang /kacang buncis ( putik jagung, bunga kobis takde dalam peti ais jadi masak jer apa yang ada ) tutup kuali dalam 10 minit.
~ Akhir sekali campak garam tapi jgn terbanyak lak nak rasa tak leh puasa kan.. ( pas buka bleh adjust heee..)
~ Angkat dan hidang...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjAIBZoWjUcWblL2kWvxbdONRLTy0BKL7k5xRqVOD9GWa7f-SQSLHIX0kNQ1PfOH7v84VOdsg0YeMBM47ug0S6grDNom-wQaP1KZ_vj2g61QK3uuuORFC59pe2iqhulAvVrBe6g5tzVybg/s320/08082011282_picnik.jpg) |
sotong goreng tepung... |
Sotong goreng tepungBahan-bahan:
~ Sotong ( di potong bulat-bulat )
~ 1/2 cawan tepung gandum
~ 1 sudu tepung jagung
~ 1/2 sudu baking powder
~ Rempah kari ( kalau nak pedas )
~ 1 biji telur ayam.
Caranya:
~ Gaul sotong dengan garam dan lada sulah
~ Pukul telurdan masukkan sotong, ketepikan.
~ Gaul tepung gandum baking powder dan rempah kari.
~ Gaulkan sotong dalam tepung tadi dan goreng.
~ Jangan goreng lama sangat 4-5 minit cukup, takut sotong liat atau keras nanti..
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVnSXCN8KFmnPCl9m7Qzl-Hws3Nvdk63yixolG258rmWVweIcA8Pe9Qju8c4DoKQRIcFjUC0X0aFMYZq6KH2muan6PxdNv6cPZUFZKC6-lqj1IgiicAojAxkRbpW5mYZ5GHb_ocUarWF7R/s320/08082011287_picnik.jpg) |
haaa... ni beli di bazar 'lompat tikam' nama nyer.. :) |
![](http://signatures.mylivesignature.com/54489/249/03FBFC8EEBE1E83D88D6F5129CB59D7A.png)
p/s: hujung minggu ni dah mula busy buat tempahan biskut raya.... :)