selalu oghang berceghite pasei Mee Udang Banjir Kuala Sepetang....
sampei famous le Mak Jah dengan Mak Teh kat Kuala Sepetang......
kedai deme pun udah dinaiktaraf jadi lebih lawo....
tapi kali ni awok nak berceghite pasei Laksa Udang Kuala Sepetang....
tapi laksa ni tak dijuei pun kat Kuala Sepetang....
tapi di Pekan Changkat Jering....
maklumle...lame awok melepak kat Changkat Jering minggu lepaih....
yang menjuei ni pun, sekadar menjuei menggunekan lori....
dan lokasi tempat jualan pakcik ni pun betoi2 disebelah Pasar Minggu Changkat Jering....
yang sebenonye.... opismate awok udah lame berceghite pasei Laksa Udang ni...
tapi awok haghi Senayan (Isnin) 03/06/2013 baghu berkesempatan singgah....
Ini le tokeh nye...... name nye Pakcik Omar....... |
Sembang2 dan berlabon dengan tokehnye....
Pakcik Omar..... katenye....Laksa Udang ni takde dijuei dimane2 tempat melainkan gerai die....
yang speselnye lagi....
die gunekan udang segar yang diambik daghi jeti Kuala Sepetang....
Jeti Kuala Sepetang ni memang tempat utame naikkan hasil laut disebelah utara Perak...
Laksa Udang ni bukanle bermakne yang kuahnye dibuat daghi udang...
kuahnye tetap same gune isi ikan, tapi udang tadi direbus di dalam mangkuk tanah macam kat dalam gambo bawah ni.....
Udang tadi dicucuk sebanyak 4 - 5 ekor menggunakan lidi dan direbus didalam mangkuk tanah kat dalam gambo tu.....
Beso mangkuk tanah ni kome...... |
kome bayangkan udang yang direbus bersame2 dengan isi ikan....
memang sedap leeee..... perghhhhhhhhh......
dan bile ade yang order.......
baghu udang2 tadi dikeluo kan daghi mangkuk tanah dan di ghelai kan sekor2 kedalam mangkuk .....
Semangkuk RM5.00 je...... berbaloi2..... |
Ini yang awok order.... kome nak ???... order lain ye! |
Oh ye...lupe nak kabo....
Gerai pakcik Omar ni beroperasi daghi pukoi 3petang ke 7 malam setiap haghi...
kecuali haghi Sabtu (Pasar Malam Changkat Jering mase tu)....
baghu le deme enjakkan mase berniage sampei pukoi 10 malam......
ate apelagi.... pade yang dekat tu..... singgah2 le kesini!!!.....
No comments:
Post a Comment