Wednesday, October 17, 2012

In hiding

By this weekend, I would have read 60 journals......

Nasi Paella (Spanish Rice)


Nasi Paella (Spanish Rice)

Hari Minggu yang lalu saya mencuba resepi Nasi Paella yang Chef Hanieliza masak semasa membuat demo masakan di Mesjid Negeri Shah Alam dulu...tapi bahan-bahan ada yang tak cukup..saya pun mulalah "menderhaka" bak kata Chef Mat Gebu ...pandai-pandailah saya modify nak bagi sedapkan ...
(saya pakai beras Basmathi Moghul Faiza)
(image download from internet)

Bahan-bahannya:
1kg beras basmati (direndam selama 1/2 jam , dibasuh dan ditoskan)
 1 liter stok ayam (boleh ganti dgn 1 kiub pati ayam + 1 liter air)
1 potong ikan tenggiri (saya tak letak sebab tak ada)
200 g isi ayam (di potong kecil2)
200 g isi kupang (saya tak letak)
200 g udang besar 
200 g sotong (dipotong-potong)
1 biji capsicum hijau (Dipotong dadu - saya tak letak)
1 biji capsicum merah (Dipotong dadu - saya tak letak)
1/2 cawan kacang pis
(sayur-sayur di atas saya ganti dgn mixed vege)
2 biji tomato (di cincang)
2 sudu makan margerin
2 sudu makan minyak masak (saya ganti dgn minyak zaitun)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Bahan menumis
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (saya suka banyak bawang putih ..jadi saya letak 3 ulas)
2 inci halia (diketuk)

Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dengan margerin
2. Goreng udang dan sotong.  Angkat dan asingkan.
3. Tumiskan bahan tumis sehingga layu.
4. masukkan isi ayam dan isi kupang ..Kacau rata.
5. Masukkan stok ayam dan serbuk kunyit dan garam.
6. Masukkan beras dan capsicum, kacang pis dan tomato.  Biarkan mendidih.
7. Apabila sudah kering, kecilkan api dan masak sebentar..
Taburkan bawang goreng, hirisan daun sup/bawang (saya suka letak sedikit daun ketumbar utk wangi)
Taburkan udang dan sotong yang sudah digoreng ..
8. Hidangkan...

*** Saya masak nasi ini dalam pressure cooker NOXXA (hanya 7-8 min sahaja, Alhamdulillah, nasi masak rata dan tiada kerak)

SELAMAT MENCUBA


Tuesday, October 16, 2012

Resepi Mudah Sup Soto

Resepi Mudah Sup Soto

Assalamua'laikum.

Kali ni, jom kita sama-sama membaca resepi mudah lagi ringkas menyediakan sup soto yang sedap lagi menyelerakan. Sup soto bukan sahaja sesuai dijadikan sebagai menu sarapan pagi, malahan sesuai untuk santapan petang mahupun malam.

Ayuh kita terjah resepi mudah sup soto.


Bahan-bahan Sup Soto
1 ekor ayam - dipotong
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3cm halia
1 bungkus sup bunjut
3 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
5 sudu besar minyak masak
Sedikit daun sup dan daun bawang
Sedikit bunga lawang
Sedikit garam
Pembaris (kata nak ukur halia dengan kayu manis....hehehehe)

Cara Mudah Masak Sup Soto
1. Panaskan minyak masak dan tumis semua bahan-bahan, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
2. Bila dah naik bau, masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Tunggu sampai jadi kekuningan gitu.
3. Masukkan air dan biar sampai mendidih baru masukkan sup bunjut tadi.
4. Masukkan ayam dan biar ayam betul-betul masak.
5. Akhir kata, masukkan daun bawang dan juga daun sup. Kalau tak suka, letak sikitpun jadilah.

Mudah dan ringkas saja nak buat sup sotokan? Semua isteri malah suamipun boleh buatkan untuk isteri yang tersayang. Tunggu apa lagi, resepi sup soto dah ada...jomlah pakat beli barang nak masak sup soto pagi esok!

Apa beza kita dengan binatang?


Di zoo, sorang pekerja dimarah ketuanya.

Ketua: Apsal kamu tak kunci kandang singa ni semalam? Bahaya betul.

Pekerja: Tak perlu risau, boss, mana ada orang berani nak curi singa ni.



singa jaga anak kambing

Pada suatu petang, seorang ibu membawa anaknye berusia 4 tahun bersiar2 menaiki kereta.Dlm perjalanan, si ibu membunyikan hon.

Anak :Naper ibu bunyikan hon & sape org tu?
Ibu :Tu sedara kite,kenalah hormat.

Dlm perjalanan seterusnya mereka terserempak dengan seekor lembu yg nak melintas lalu si ibu membunyikan hon.

Anak :Tu pun sedara kite ke???



awas lembu melintas
moral of the story: Apa bezanya kita ngan singa dan lembu?

MY Daging goreng kering





assalammualaikum..

nampak sedap tak daging tu??
saya yang masak tau.





haaa... sebenarnya tak sedap pun!
termasin..

geram tul!!


tapi masin - masin pun habis gak
alhamdulilah.
 
:)





Campus

I went to Campus at Sauciehall to collect my new Campus jumper. There were so many colours to choose from. I was deciding between the yellow and red one. In the end, I chose the red one. *at least now I have something to wear for CNY ;p* 

One simple move

 In my last post I presented my problem dining  room. I feel I've put the space on the road to salvation.  Here's the update so far.  I have more ideas, but they require a lot of elbow grease and won't happen before Christmas.  I think it's looking more spacious and welcoming.

Before

 After



 I moved  the furniture, placing the  buffets along the kitchen wall. and set the table up vertically in the space.   That allowed me to hang floor length draperies; these are temporary until  my custom ones are ready. My new ones will be off white and hung higher.  Yes, I do know these are too short! 

 The strong vertical of the draperies plays nicely against the railing and breaks up the horizontal lines.  I have a new light fixture which is larger in scale and hung a little lower, but not so low that  my tall family will bang into it! I still want to see the art work over the buffets while seated in the living room. I always choose function over anything else.

I also like the fact you can't look directly into the buffets from the front porch!  I'm  thinking about stripping the natural finish on the furniture and doing a gray wash to change the colour and make it stand out from the floor.  I'd love new chairs, lamps for the buffet,  something more interesting in the corner by the railing.....  We'll see......

What do you think?


Gambar Belangkas