Friday, March 12, 2010

Sup Ayam Best


Salam. Bertemu lagi. Minggu lepas kesihatan saya sedikit terganggu. Encik suami dengan murah hati menawarkan diri memasak, walaupun saya masih mampu melakukan aktiviti ni. Tapi, encik abang tetap berkeras nak masak. Masak simple jer, sup ayam, tapi best.. (Pandainya encik suami ni masak..hihi). Jom tengok resepi ringkas tapi sedap ni..

BAHAN-BAHAN (UNTUK 2-3 ORANG)
  1. Ayam   ----   separuh
  2. Halia   ----   1cm
  3. Bawang besar   ----   1 biji
  4. Bawang merah   ----   2 ulas
  5. Bawang putih   ----   2 ulas
  6. Kulit kayu manis   ---- 5 cm
  7. Buah pelaga, bunga lawang
  8. Garam secukup rasa
  9. Daun sup
CARA-CARA
  1.  Halia, bawang besar, bawang merah dan bawang putih dikisar terlebih dahulu
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisaran tadi dengan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
  3. Masukkan 1 liter air dan masukkan ayam. Rebus sehingga ayam menjadi lembut dan kuah sedikit pekat.
  4. Masukkan garam secukup rasa dan biarkan selama beberapa minit.
  5. Letaklah daun sup untuk lebih warna (hiasan & boleh dimakan). Siap dihidang.
Senangkan?? Sungguh dan sangat-sangat senang. Oh ye, disebabkan sup ini tidak pedas, amatlah disyorkan agar sup dikongsi bersama-sama anak kecil yang gemarkan sup. Korang tidak perlu risau anak kecil korang tidak mahu makan atau sakit perut. Silap-silap, sup ni akan menjadi kegemaran mereka. Selamat mencuba ye..


No comments:

Post a Comment

Gambar Belangkas