BAHAN-BAHAN (UNTUK 2-3 ORANG)
- Ayam ---- separuh
- Halia ---- 1cm
- Bawang besar ---- 1 biji
- Bawang merah ---- 2 ulas
- Bawang putih ---- 2 ulas
- Kulit kayu manis ---- 5 cm
- Buah pelaga, bunga lawang
- Garam secukup rasa
- Daun sup
CARA-CARA
- Halia, bawang besar, bawang merah dan bawang putih dikisar terlebih dahulu
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisaran tadi dengan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
- Masukkan 1 liter air dan masukkan ayam. Rebus sehingga ayam menjadi lembut dan kuah sedikit pekat.
- Masukkan garam secukup rasa dan biarkan selama beberapa minit.
- Letaklah daun sup untuk lebih warna (hiasan & boleh dimakan). Siap dihidang.
Senangkan?? Sungguh dan sangat-sangat senang. Oh ye, disebabkan sup ini tidak pedas, amatlah disyorkan agar sup dikongsi bersama-sama anak kecil yang gemarkan sup. Korang tidak perlu risau anak kecil korang tidak mahu makan atau sakit perut. Silap-silap, sup ni akan menjadi kegemaran mereka. Selamat mencuba ye..
No comments:
Post a Comment