Monday, February 23, 2009

lauk masak sambal tumis..

Salam..nih post baru la..saje je..sebenarnye ni masakan @ makanan kegemaran saya..Lau org penang sebut ni masak cabai. Org terengganu plak panggil masak asam (sebab suami org tganu)..org kl panggil sambal tumis..lain2 xtau..ni resepi nye..simple jer..hatta org bujang lh try..kejap lak tu..

IKAN/AYAM/TELUR/IKUT SUKA MASAK SAMBAL TUMIS
Bahan2:
Lauk - ikan/ayam/telur/ikut suka..
Cili kering yg dimasak dan dikisar/cili boh -kuantiti ikut citarasa.
Bawang merah, bawang besar, bawang putih - boleh dikisar/ dihiris kecil2..
Garam dan gula
Air

Cara2:
  1. Gorengkan terlebih dahulu lauk (ikan/ayam/telur/ikut suka tu...)
  2. Panaskan minyak (nak tau, tgk kuali dah berasap ke belum...)
  3. Tumiskan geng-geng bawang tadi.. tumis sehinnga naik bau/sedikit kuning
  4. Masukkan cili kering dikisar/ cili boh (selalunye utk 2 org saya masukkan 4 sudu besar,leh makan 3 kali kot...)
  5. Tambahkan sedikit air. Biarkan seketika sehingga mendidih..
  6. Tambahkan garam (saya guna garam kasar) - kena agak2 la..xtau nk citer..
  7. Biarkan kuali di atas api, sehingga pecah minyak..(minyak tu nampak kecik2 di permukaan kuah)
  8. Tambahkan gula secukup rasa
  9. Masukkan lauk yang telah digoreng tadi..
  10. Biarkan seketika, dan kemudian hidangkan dan makan....
Ni la resepi ekspress..Leh dimakan bersama nasi atau cicahkan dengan roti..sedap...Setengah org lau masak dgn ikan, letak air asam jawa..tapi saya lebih gemar cmni jer..ikut kesukaan la yek.. Lagi satu, lau masak telur, tak digoreng dulu telur tu pun ok, lh pecahkan jer dalam kuah yang tengah dimasak.. Uii..ni favorite dulu2 nih.. Utk yg mengejar masa/org bujang/sesaper la..boleh la mcuba masakan ni..cepat dan jimat..

No comments:

Post a Comment

Gambar Belangkas