Tuesday, September 8, 2009

One Cent Sarawak

Keluaran tahun 1930. Jumlah tempaan pada tahun ini 3,000,000 unit.


Keluaran tahun 1927. Mintage 5,000,000

Sunday, September 6, 2009

Koleksi Syiling 1967

Syiling keluaran pertama Malaysia dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia pada tahun 1967, dengan nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

Friday, September 4, 2009

Thursday, September 3, 2009

suker ati jawab tag...

Salam. hari ni tak bizi sangat.. jadi masa terluang tu masa lawati blog rakan-rakan... terbaca satu blog ni.. kenal dari ratu hati.. juga pernah beli CD (cloth diapers) dari tuan punya blog.. sue lunatots.. bangga bila baca blog suraya ni.. muda-muda dah boleh buka bisnes sendiri.. bagusnye.. bilakah turn diriku ini? suraya, baru bukak kedai sendiri di cheras. anda boleh baca kat blog puan suraya ye.. (berangan-angan gak nak jadik cmni.. tapi entah bila kan terlaksana..)

Kat en3 suraya tu..de tag kpda sesape yang bace... senang jer tag die.. (tu yg nak buat tu..).. apakah wallpaper anda & kenapa anda memilih wallpaper itu... jeng jeng jeng.. inilah wallpaper ku buat masa ini...

ini gambar anakku yang kecil itu.. nape ye daku suker & jadikan ia wallpaper?
Sebenarnya daku memang suker tukar2 wallpaper.. tapi pilih dulu la.. wat masa ni suker gambar ni, sebab ia mengingatkanku akan anakku itu.. cak, comeynye die.. hikhihkihk....so, sesaper yang bace entry ini dan berminat nak jawab tag ini silakan..
  1. apakah wallpaper anda .. sila upload
  2. nape pilih wallpaper nih?.. sila la jawab ye..
Okeh, sampai sini dulu.. encik suami dok tanya, tulis apa cepat sgt menaip tu.. hihiii....

Wednesday, September 2, 2009

ayam goreng madu..

Salam.. apa khabar? huhu.. dah jadik satu sindrom plak, mood menulis kureng.. sama macam encik suami ku... tak de idea nak tulis pe.. belek punya belek, hari ni cerita pasal resepi mudah & ringkas.. maklum la bulan pose nih, mula la nak mencari masakan yang lain kan..

Kali ni kita cuba gorengkan ayam madu... nih cara-caranya..
  1. Potong ayam ikut suka.. kalau nak besar, tak payah potong.. Kalau tak, potong kecik2..
  2. Ambil 1 sudu madu dan gaul bersama potongan ayam tadi..
  3. Perapkan selama beberapa jam. (Saya perap tengahari & goreng masa nak berbuka..)
  4. Selepas perap, campurkan dengan garam dan kunyit, dan gaul sebaiknya..
  5. Panaskan minyak, dan goreng ayam tadi..
Oh ye, ayam goreng madu ni akan kelihatan sedikit hitam, sebab madu kot.. Tapi sedap rasanya.. Isi ayam jadi lebih lembut.. sedap dimakan.. yum yum.. boleh la cuba resepi mudah ni kan.. Selamat mencuba..

** gambar tak de, lupa nak amek.. dah abis makan baru teringat.. huhuuu...
** oh ye, selamat berpuasa ye semua.. dan selamat berbuka..

Gambar Belangkas