Saturday, August 13, 2011

Spesis Terancam ( Kongkang)







Sambal tumis petai & ikan kembung masak taucu


Waktu berbuka tak sah rasanya kalau takde sambal, patah selera den... layannn resepi kat bawah haaa...

Sambal tumis petai
Bahan-bahan:-
~ 1 ikat petai
~ Cili kering ( ikut suka )
~ Belacan skit
~ Bawang putih 3 ulas
~ Bawang merah 5 ulas
~ Bawang besar (di potong bulat )
~ Ikan bilis (ikut suka )
~ 1/2 mangkuk air asam jawa.

Caranya:
~ Blend cli kering, bawang merah, bawang putih dan belacan, tumis hingga pecah minyak.
~ Masukkan ikan bilis dan air asam jawa.
~ Masukkan gula skit, dan garam..
~ Agak2 dah garing sambal tadi dan harum semerbak bau, masukkan petai dan bawang besar.
~ Angkat dan hidang...


Ikan kembung masak taucu
Bahan-bahan:
~ Sekilo ikan kembung ( di goreng dahulu )
~ 1 inci halia (dihiris )
~ 3 sudu besar taucu
~ 3 sudu besar air asam jawa
~ Cili hijau (di belah dua )
~ Bawang merah 3 ulas ( dihiris halus)
~ Bawang putih 2 ulas ( dihiris halus)

Caranya:
~ Tumis halia, bwg merah, bwg putih hingga naik bau. masukkan taucu dan kacau rata.
~ Masukkan cili hijau dan air asam jawa.
~ Masukkan ikan dan kacau rata... ( letak garam skit jer sbb taucu dah masin )
~ Angkat dan hidang...




p/s: pasni nak buat sambal tempoyak plak..

Friday, August 12, 2011

Tart nenas...


Dua hari berturut-turut duk sila kat dapur layan buat biskut tart nenas haa... baru dapat 2 balang ( 200 biji ), ada lagi 6 balang nak kena isi. Mintak-mintak sempat siapkan semua minggu depan, tu blom lagi buat untuk belah mertua, mak kat kampung dan untuk anak2 lagi. mau tenggelam feri dek kuih raya sesajer.. Kali ni tukar kekdah plak dari guna acuan nestar deena buat bentuk nenas (guna gunting gittew ).. ape ada pada rupa yer tak ? cer rasa mesti tak kisah bentuk tart ni lawo ke idak...

Bahan-bahan:
~ 60 gm butter
~ 190 gm marjerin
~   70 gram gula halus
~ 1 biji telur ( kuning sahaja )
~ 1 s/k esen vanilla
~ 350 gram tepung gandum
~ 40 gram tepung jagung

Bahan pengilat:
~ 2 biji telur ( kuning shj )
~ 2 s/k air
~ pewarna kuning skit.

Caranya:
~ Gaulkan marjerin, butter dan gula smpai rata. masukkan kuning telur dan esen vanilla.
~ Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak.
~ Kepal-kepal dan bentuk seperti nenas dan bakar dalam oven suhu 170'c dalam masa 20 minit
   atau kuning keemasan.




adunan sebelum di bakor....




tart nenas ni deena tak letak bunga cengkih pun... sempoi jer :)

Sehari dua ni bleh siap kot, pastu trus sambung buat biskut sarang semut dan homemade coklat...





p/s: tergugat iman sib baik tak tersengaja nganga masuk kat mulot huhu....http://www.emocutez.com

Tart nenas...


Dua hari berturut-turut duk sila kat dapur layan buat biskut tart nenas haa... baru dapat 2 balang ( 200 biji ), ada lagi 6 balang nak kena isi. Mintak-mintak sempat siapkan semua minggu depan, tu blom lagi buat untuk belah mertua, mak kat kampung dan untuk anak2 lagi. mau tenggelam feri dek kuih raya sesajer.. Kali ni tukar kekdah plak dari guna acuan nestar deena buat bentuk nenas (guna gunting gittew ).. ape ada pada rupa yer tak ? cer rasa mesti tak kisah bentuk tart ni lawo ke idak...

Bahan-bahan:
~ 60 gm butter
~ 190 gm marjerin
~   70 gram gula halus
~ 1 biji telur ( kuning sahaja )
~ 1 s/k esen vanilla
~ 350 gram tepung gandum
~ 40 gram tepung jagung

Bahan pengilat:
~ 2 biji telur ( kuning shj )
~ 2 s/k air
~ pewarna kuning skit.

Caranya:
~ Gaulkan marjerin, butter dan gula smpai rata. masukkan kuning telur dan esen vanilla.
~ Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak.
~ Kepal-kepal dan bentuk seperti nenas dan bakar dalam oven suhu 170'c dalam masa 20 minit
   atau kuning keemasan.




adunan sebelum di bakor....




tart nenas ni deena tak letak bunga cengkih pun... sempoi jer :)

Sehari dua ni bleh siap kot, pastu trus sambung buat biskut sarang semut dan homemade coklat...





p/s: tergugat iman sib baik tak tersengaja nganga masuk kat mulot huhu....http://www.emocutez.com

KISAH SERAM BEKAS TAPAK HOSPITAL LADY TEMPLER

Episod kali ini kru PAG bersama rakan-rakan pergi ke sebuah lokasi untuk membuat satu rakaman dan kajian tentang kewujudan entiti paranormal di sebuah tapak lama Hospital Lady Templer yang kini telah dibangunkan.Setelah tiba di lokasi kami agak hampa kerana kawasan tersebut hampir 95% telah di bangunkan dan diratakan.Yang cuma tinggal sedikit kawasan belukar dan 2 batang pokok yang agak ratusan tahun usianya.Setelah diperhatikan dan berbincang,kru PAG bersama Kru PF yang lain bersetuju untuk mengkaji situasi dan suasana seram di kawasan pokok besar yang pertama.inilah gambar-gambarnya -







Thursday, August 11, 2011

Pelangsing Badan

Assalamualaikum,

Kadang-kadang rasa cemburu kan tengok ada orang yang kurus dan sli jer walaupun anak dah ramai. Beberapa tahun lepas semasa ke Korea, kebanyakan orang Korea ni kurus-kurus je, walau pun dah pangkat makcik.. Tengokla cerita Korea kalau tak percaya..


Kata mereka, satu amalan yang mereka buat ialah makan kimchi, sayur yang diperap bersama cili. Pernah gak try, ok la.. Boleh tahan pedasnya. Pedas itulah yang menjadi amalan setiap hari bagi mereka yang dipercayai mampu mengekalkan bentuk tubuh yang kurus. Mari kita tengok fakta cili sebagai pelangsing badan..


  • Cili selain membuat kita berselera makan (betul tu), ia juga terdapat kandungan capsaicin yang membuatkan cili itu pedas. Bahan ini dikatakan mampu melangsingkan badan.
  • Capsaicin mampu meningkatkan kadar metabolisme badan sehingga 30% selama beberapa jam setelah makan. Ini membantu pembakaran kalori yang lebih cepat dan mampu menguruangkan berat badan
  • Capsaicin juga membuatkan otak memberi maklumat supaya hormon endorphin dikeluarkan, timbul ras apuas dan senang sehingga tidak lagi mahu menambah makanan. (Tapi kalau orang suka makan pedas, lagi bertambah nasi rasanya...)
  • Disarankan memakan lima kali sehari makanan berunsur pedas. Ini bagi mempertahankan kadar metabolisme badan.
  • Bagi yang tidak gemar atau tidak makan makanan pedas, boleh cuba sedikit demi sedikit atau ambil makanan yang kurang pedas. Lama kelamaan badan akan terbiasa dan makan pedas menjadi satu amalan..
Jadi, agak-agaknya menjadi tak kalau selalu makan pedas ni? Tapi berhati-hati supaya perut tidak terkejut dan ada kesan lain pula. Mulakan dengan perlahan-lahan.. Sikit sikit, lama-lama jadi bukit, betul kan? Selamat mencuba.

Masak Sendighi ato beli???





Bulan pose kat Malaysia ni....

bulih dikatekan sebagei bulan berpesta makan....

walopon kite berpose di siang haghinye (harinya)...

tapi bile sampei waktu berbuke...



Masyallah.....

selagi tak penoh meje....

selagi takde 5 - 6 mate lauk....

memang tak sah....



ade yang suke berbuke setakat dengan koi (kuih) je....

ade pulak yang mesti ndak kene makan nasik...

kalo tak ....tak pueh (puas) berbuke kate die...

ayo pulak 2 - 3 jenih (jenis)....



ade yang suke masak sendighi (sendiri)....

kate deme...lagi save...

tak keluo banyak duit....

beli baghang (barang) basah...



bulih masak untok 2 - 3 haghi (hari)......

dan kalo tak sedap pun...

disebabkan kite yang masak....

kite balun je.....



ade pulak yang lebih suke pegi ke PARAM (Pasar Ramadan leeee)....

alasan deme sebab tak sempat ndak masak....

lagi pulak kat PARAM ni banyak pilihan....

tunjok je mane yang kite suke... keluo duit ...bayo....



walopon rege (harga) makanan kat PARAM...

bulih dikatekan mahei (mahal).....

tapi disebabkan mase yang terhad...

terpakse le beli....



kalo kome macam mane???

suke masak sendighi (sendiri) ato ke PARAM????



Gambar Belangkas