Saturday, August 13, 2011

Kerabu kaki ayam...




tu diaa.. kerabu kaki ayam...

Petang tadi gi bazar ramadhan di pekan kuah cari kuih la konon, dari umah dah bunyi kat abang jangan beli banyak-banyak or rambang mata kang sape nak perabis.. ! ermmmm takdo nampak nyer sesampai jer sana jangankan en hubby, deena pun skali join ! layan tengok jer laaa...




nasi daging
Dalam banyak-banyak jenis kuih muih dan lauk pauk tertarik pada dua jenis masakan ni, kerabu kaki ayam dan nasi daging. Pertama kali deena jumpa kerabu ni, tapi deena amik gulai ikan tongkol jer tak reti makan kaki ayam :) dan lagi satu nasi daging pong tak reti makan... ingat nak cuba takut tak abis  membazir lak kan...







p/s: sedap sangat puding karamel tokey nasik daging nih...=)

Kerabu kaki ayam...




tu diaa.. kerabu kaki ayam...

Petang tadi gi bazar ramadhan di pekan kuah cari kuih la konon, dari umah dah bunyi kat abang jangan beli banyak-banyak or rambang mata kang sape nak perabis.. ! ermmmm takdo nampak nyer sesampai jer sana jangankan en hubby, deena pun skali join ! layan tengok jer laaa...




nasi daging
Dalam banyak-banyak jenis kuih muih dan lauk pauk tertarik pada dua jenis masakan ni, kerabu kaki ayam dan nasi daging. Pertama kali deena jumpa kerabu ni, tapi deena amik gulai ikan tongkol jer tak reti makan kaki ayam :) dan lagi satu nasi daging pong tak reti makan... ingat nak cuba takut tak abis  membazir lak kan...







p/s: sedap sangat puding karamel tokey nasik daging nih...=)

Spesis Terancam ( Kongkang)







Sambal tumis petai & ikan kembung masak taucu


Waktu berbuka tak sah rasanya kalau takde sambal, patah selera den... layannn resepi kat bawah haaa...

Sambal tumis petai
Bahan-bahan:-
~ 1 ikat petai
~ Cili kering ( ikut suka )
~ Belacan skit
~ Bawang putih 3 ulas
~ Bawang merah 5 ulas
~ Bawang besar (di potong bulat )
~ Ikan bilis (ikut suka )
~ 1/2 mangkuk air asam jawa.

Caranya:
~ Blend cli kering, bawang merah, bawang putih dan belacan, tumis hingga pecah minyak.
~ Masukkan ikan bilis dan air asam jawa.
~ Masukkan gula skit, dan garam..
~ Agak2 dah garing sambal tadi dan harum semerbak bau, masukkan petai dan bawang besar.
~ Angkat dan hidang...


Ikan kembung masak taucu
Bahan-bahan:
~ Sekilo ikan kembung ( di goreng dahulu )
~ 1 inci halia (dihiris )
~ 3 sudu besar taucu
~ 3 sudu besar air asam jawa
~ Cili hijau (di belah dua )
~ Bawang merah 3 ulas ( dihiris halus)
~ Bawang putih 2 ulas ( dihiris halus)

Caranya:
~ Tumis halia, bwg merah, bwg putih hingga naik bau. masukkan taucu dan kacau rata.
~ Masukkan cili hijau dan air asam jawa.
~ Masukkan ikan dan kacau rata... ( letak garam skit jer sbb taucu dah masin )
~ Angkat dan hidang...




p/s: pasni nak buat sambal tempoyak plak..

Friday, August 12, 2011

Tart nenas...


Dua hari berturut-turut duk sila kat dapur layan buat biskut tart nenas haa... baru dapat 2 balang ( 200 biji ), ada lagi 6 balang nak kena isi. Mintak-mintak sempat siapkan semua minggu depan, tu blom lagi buat untuk belah mertua, mak kat kampung dan untuk anak2 lagi. mau tenggelam feri dek kuih raya sesajer.. Kali ni tukar kekdah plak dari guna acuan nestar deena buat bentuk nenas (guna gunting gittew ).. ape ada pada rupa yer tak ? cer rasa mesti tak kisah bentuk tart ni lawo ke idak...

Bahan-bahan:
~ 60 gm butter
~ 190 gm marjerin
~   70 gram gula halus
~ 1 biji telur ( kuning sahaja )
~ 1 s/k esen vanilla
~ 350 gram tepung gandum
~ 40 gram tepung jagung

Bahan pengilat:
~ 2 biji telur ( kuning shj )
~ 2 s/k air
~ pewarna kuning skit.

Caranya:
~ Gaulkan marjerin, butter dan gula smpai rata. masukkan kuning telur dan esen vanilla.
~ Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak.
~ Kepal-kepal dan bentuk seperti nenas dan bakar dalam oven suhu 170'c dalam masa 20 minit
   atau kuning keemasan.




adunan sebelum di bakor....




tart nenas ni deena tak letak bunga cengkih pun... sempoi jer :)

Sehari dua ni bleh siap kot, pastu trus sambung buat biskut sarang semut dan homemade coklat...





p/s: tergugat iman sib baik tak tersengaja nganga masuk kat mulot huhu....http://www.emocutez.com

Tart nenas...


Dua hari berturut-turut duk sila kat dapur layan buat biskut tart nenas haa... baru dapat 2 balang ( 200 biji ), ada lagi 6 balang nak kena isi. Mintak-mintak sempat siapkan semua minggu depan, tu blom lagi buat untuk belah mertua, mak kat kampung dan untuk anak2 lagi. mau tenggelam feri dek kuih raya sesajer.. Kali ni tukar kekdah plak dari guna acuan nestar deena buat bentuk nenas (guna gunting gittew ).. ape ada pada rupa yer tak ? cer rasa mesti tak kisah bentuk tart ni lawo ke idak...

Bahan-bahan:
~ 60 gm butter
~ 190 gm marjerin
~   70 gram gula halus
~ 1 biji telur ( kuning sahaja )
~ 1 s/k esen vanilla
~ 350 gram tepung gandum
~ 40 gram tepung jagung

Bahan pengilat:
~ 2 biji telur ( kuning shj )
~ 2 s/k air
~ pewarna kuning skit.

Caranya:
~ Gaulkan marjerin, butter dan gula smpai rata. masukkan kuning telur dan esen vanilla.
~ Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak.
~ Kepal-kepal dan bentuk seperti nenas dan bakar dalam oven suhu 170'c dalam masa 20 minit
   atau kuning keemasan.




adunan sebelum di bakor....




tart nenas ni deena tak letak bunga cengkih pun... sempoi jer :)

Sehari dua ni bleh siap kot, pastu trus sambung buat biskut sarang semut dan homemade coklat...





p/s: tergugat iman sib baik tak tersengaja nganga masuk kat mulot huhu....http://www.emocutez.com

KISAH SERAM BEKAS TAPAK HOSPITAL LADY TEMPLER

Episod kali ini kru PAG bersama rakan-rakan pergi ke sebuah lokasi untuk membuat satu rakaman dan kajian tentang kewujudan entiti paranormal di sebuah tapak lama Hospital Lady Templer yang kini telah dibangunkan.Setelah tiba di lokasi kami agak hampa kerana kawasan tersebut hampir 95% telah di bangunkan dan diratakan.Yang cuma tinggal sedikit kawasan belukar dan 2 batang pokok yang agak ratusan tahun usianya.Setelah diperhatikan dan berbincang,kru PAG bersama Kru PF yang lain bersetuju untuk mengkaji situasi dan suasana seram di kawasan pokok besar yang pertama.inilah gambar-gambarnya -







Gambar Belangkas