Waktu berbuka tak sah rasanya kalau takde sambal, patah selera den... layannn resepi kat bawah haaa...
Sambal tumis petaiBahan-bahan:-
~ 1 ikat petai
~ Cili kering ( ikut suka )
~ Belacan skit
~ Bawang putih 3 ulas
~ Bawang merah 5 ulas
~ Bawang besar (di potong bulat )
~ Ikan bilis (ikut suka )
~ 1/2 mangkuk air asam jawa.
Caranya:
~ Blend cli kering, bawang merah, bawang putih dan belacan, tumis hingga pecah minyak.
~ Masukkan ikan bilis dan air asam jawa.
~ Masukkan gula skit, dan garam..
~ Agak2 dah garing sambal tadi dan harum semerbak bau, masukkan petai dan bawang besar.
~ Angkat dan hidang...
Ikan kembung masak taucuBahan-bahan:
~ Sekilo ikan kembung ( di goreng dahulu )
~ 1 inci halia (dihiris )
~ 3 sudu besar taucu
~ 3 sudu besar air asam jawa
~ Cili hijau (di belah dua )
~ Bawang merah 3 ulas ( dihiris halus)
~ Bawang putih 2 ulas ( dihiris halus)
Caranya:
~ Tumis halia, bwg merah, bwg putih hingga naik bau. masukkan taucu dan kacau rata.
~ Masukkan cili hijau dan air asam jawa.
~ Masukkan ikan dan kacau rata... ( letak garam skit jer sbb taucu dah masin )
~ Angkat dan hidang...
p/s: pasni nak buat sambal tempoyak plak..