Tuesday, August 9, 2011

Susulan daghi Insaf...

Susulan daghi (dari) entri awok pasei InsafLink

Beghite yang baghu je awok dapat...

Bro yang jage parking kat tempat awok ni....

telah Meninggei Dunie petang semalam....

semoge Arwah ditempatkan dalam golongan oghang (orang)yang beghiman (beriman)....



P/S: Cik Ieda Al Habsyi adalah oghang (orang) pertame yang jumpe arwah pengsan.....

Death by chocolate cake ( Kek coklat )


Tengok tajuk pun dah gerun kan...   kek ni berbeza skit dari resepi kek coklat moist atau kukus yg pernah deena buat. Setiap lapisan ( 4 lapis ) di sapu whipping cream dan akhir sekali ngan choc ganache untuk topping di permukaan luar kek .. . nak cuba try boleh la skodeng  kat sini



Tak berapa nak jadi whipping cream di setiap lapisan tu haa.. tak kisah la, janji sedap giler rasa sejibik macam kat secret recipe tuh !



Pada yang tak tau whipping cream cer tengok dalam picture tu yer. ( dalam kotak ) . Sepatutnya kena cari whipping cream yg ada tertulis 'for topping' atau khas untuk buat kek, dah itu jer yang ado.. *kita yang buat dia* belasah jer janji sodapp...







p/s : patutlah nama kek ni ' Death by chocolate cake' manis, lemak, berkrim semua cukup dalam kek ni... jgn makan selalu bleh pengsan nanti... =)

Kesayuan..

Kenapa tiba - tiba aku rasa sayu je ni?? 

Tiba - tiba rasa tersentuh..

Tiba - tiba rasa sesuatu..



Ya Allah Ya Tuahanku, 



Tenangkan hatiku..



Damaikan jiwaku..





Berikan aku kasih sayangmu..


Sesungguhnya cinta ini hanya untukmu..







Monday, August 8, 2011

Insaf....

Maap....kesah kali ni panjang sikit....





Haghi (hari) Jumaat yang lepaih (lepas)....

berlaku satu kejadian yang buatkan awok teghingat2 (teringat2) sampei sekaghang (sekarang).....

dan awok pasti budak2 opis awok pun kompem akan teghingat (teringat) kejadian ni sampei mati....

macam mane kite yang sehat wal afiat ni bulih jadi sakit sekelip mate...



kesahnye macam ni....



Brader yang jage parking kat opis awok ni....

memang ghamah (ramah)....

dan selalu jugak lepak kat opis awok ni...



sepanjang yang awok tau...

die ni takde le tunjokkan yang die ade sakit ape2 pun....

tapi sebalik tu memang awok tak tau...



dan pagi Jumaat yang lepaih (lepas)....

ade oghang (orang) jumpe die pengsan di kaki lime opis awok...

naseb baek ade yang jumpe...



teghoih (terus) oghang (orang) tu mintak tolong kat budak2 dalam opis awok....

tulong angkat kan die bawak masok dalam...

memang keadaan die mase tu awok nampak agak kritikal....



die kejang.....dan sawan beghulang (berulang)kali....

kat luo tadi..tak tau le awok beghape (berapa) kali die kejang...

tapi mase kat dalam opis awok....baghu (baru) je die ndak tenang...

datang balik kejang + sawan die...



naseb baek jugak le doktor kat klinik depan ni datang tolong....

kami2 yang ade dalam opis setakat tulong bagi ayo gule.....

basahkan kepale die.....

tapi masih jugak tak baek....



lepaih (lepas) doktor dah ambik kandungan gule die...

doktor mintak kol ambulans disebabkan keadaan die yang agak kritikal (nazak)....

awok ade terdengo doktor cakap dengan paramedik yang datang tu....

'HE IS GOING.......') yang akhirnye awok paham peluang die ndak hidop hampir takde.....



haghi (hari) ni...

ape yang awok tau daghi (dari) doktor haghi (hari) tu....

die koma....

dan kalo sedo pun....die mungkin akan lumpoh....

die masih ditahan di wad di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh...

1/2 bulan gaji ato minimum RM500

Cukop ke????

Jadi le....

Buat mase ni....

Gulai tempoyak udang, paprik sotong & sotong goreng tepung.




my peberet... !

Hari ni tekak macam-macam nak makan, layan jer resepi kat bawah ni ..

Gulai tompayak udang
bahan-bahan:
~ Udang sekilo
~10 -15 cili api kampung
~ Kunyit hidup ( ibu jari )
~ 5 sudu tempoyak
~ 1 cawan ( ikut suka kalau nak pekat kurangkan)
~ 2 biji bawang merah
~ Daun kunyit (diracik halus)
~ Garam secukup rasa

Caranya:
~ Tumbuk cili api, kunyit hidup, dan bawang hingga lumat.
~ masukkan air, tempoyak, udang, bahan ditumbuk tadi dan daun kunyit
~ masukkan garam angkat dan hidang...




Paprik sotong... peberet en hubby

Paprik Sotong
Bahan-bahan:
~ Sotong 1/2 kilo
~ Kacang panjang / kacang buncis
~ Halia sebesar ibu jari ( diketuk )
~ 2 tangkai serai ( di ketuk )

~ Lobak merah ( potong bulat )
~ 3 - 5 helai daun limau purut ( di racik halus)
~ 10 tangkai cili kering ( di blender)
~ Cili api ( diketuk- ikut suka letak byk mana )
~ Cili merah (potong memanjang)
~ 1 sudu sos tiram

Caranya:
~ Tumis bawang, cili api, serai dan halia sampai naik bau
~ Masukkan cili kering yg di blender tadi kacau sampai pecah minyak , kemudian masukkan sos tiram dan  sotong. ( masukkan air klu nak berkuah)
~ Masukkan lobak, daun limau purut, cili merah, kacang pangjang /kacang buncis ( putik jagung, bunga kobis takde dalam peti ais jadi masak jer apa yang ada ) tutup kuali dalam 10 minit.
~ Akhir sekali campak garam tapi jgn terbanyak lak nak rasa tak leh puasa kan..  ( pas buka bleh adjust heee..)
~ Angkat dan hidang...




sotong goreng tepung...

Sotong goreng tepung
Bahan-bahan:
~ Sotong ( di potong bulat-bulat )
~ 1/2 cawan tepung gandum
~ 1 sudu tepung jagung
~ 1/2 sudu baking powder
~ Rempah kari ( kalau nak pedas )
~ 1 biji telur ayam.

Caranya:
~ Gaul sotong dengan garam dan lada sulah
~ Pukul telurdan masukkan sotong, ketepikan.
~ Gaul tepung gandum baking powder dan rempah kari.
~ Gaulkan sotong dalam tepung tadi dan goreng.
~ Jangan goreng lama sangat 4-5 minit cukup, takut sotong liat atau keras nanti..





haaa... ni beli di bazar 'lompat tikam' nama nyer.. :)









p/s: hujung minggu ni dah mula busy buat tempahan biskut raya.... :)
http://www.emocute.info

Gulai tempoyak udang, paprik sotong & sotong goreng tepung.




my peberet... !

Hari ni tekak macam-macam nak makan, layan jer resepi kat bawah ni ..

Gulai tompayak udang
bahan-bahan:
~ Udang sekilo
~10 -15 cili api kampung
~ Kunyit hidup ( ibu jari )
~ 5 sudu tempoyak
~ 1 cawan ( ikut suka kalau nak pekat kurangkan)
~ 2 biji bawang merah
~ Daun kunyit (diracik halus)
~ Garam secukup rasa

Caranya:
~ Tumbuk cili api, kunyit hidup, dan bawang hingga lumat.
~ masukkan air, tempoyak, udang, bahan ditumbuk tadi dan daun kunyit
~ masukkan garam angkat dan hidang...




Paprik sotong... peberet en hubby

Paprik Sotong
Bahan-bahan:
~ Sotong 1/2 kilo
~ Kacang panjang / kacang buncis
~ Halia sebesar ibu jari ( diketuk )
~ 2 tangkai serai ( di ketuk )

~ Lobak merah ( potong bulat )
~ 3 - 5 helai daun limau purut ( di racik halus)
~ 10 tangkai cili kering ( di blender)
~ Cili api ( diketuk- ikut suka letak byk mana )
~ Cili merah (potong memanjang)
~ 1 sudu sos tiram

Caranya:
~ Tumis bawang, cili api, serai dan halia sampai naik bau
~ Masukkan cili kering yg di blender tadi kacau sampai pecah minyak , kemudian masukkan sos tiram dan  sotong. ( masukkan air klu nak berkuah)
~ Masukkan lobak, daun limau purut, cili merah, kacang pangjang /kacang buncis ( putik jagung, bunga kobis takde dalam peti ais jadi masak jer apa yang ada ) tutup kuali dalam 10 minit.
~ Akhir sekali campak garam tapi jgn terbanyak lak nak rasa tak leh puasa kan..  ( pas buka bleh adjust heee..)
~ Angkat dan hidang...




sotong goreng tepung...

Sotong goreng tepung
Bahan-bahan:
~ Sotong ( di potong bulat-bulat )
~ 1/2 cawan tepung gandum
~ 1 sudu tepung jagung
~ 1/2 sudu baking powder
~ Rempah kari ( kalau nak pedas )
~ 1 biji telur ayam.

Caranya:
~ Gaul sotong dengan garam dan lada sulah
~ Pukul telurdan masukkan sotong, ketepikan.
~ Gaul tepung gandum baking powder dan rempah kari.
~ Gaulkan sotong dalam tepung tadi dan goreng.
~ Jangan goreng lama sangat 4-5 minit cukup, takut sotong liat atau keras nanti..





haaa... ni beli di bazar 'lompat tikam' nama nyer.. :)









p/s: hujung minggu ni dah mula busy buat tempahan biskut raya.... :)
http://www.emocute.info

Gambar Belangkas