Wednesday, August 3, 2011

Diet Yang Betul

Wanita dan diet seolah-olah tidak dapat dipisahkan. Namun, ada yang langsung tidak kisah akan hal ini. Bagi yang menitik beratkan diet dalam kehidupan, pasti banyak perkara yang ingin dilakukan bagi mendapatkan berat badan yang dikehendaki.




terima kasih gambar dari herbabest.com

Kadang-kadang kita sanggup berlapar demi memenuhi impian memiliki berat badan pujaan. Sedar atau tidak, sering kali juga kita tersalah langkah dalam berdiet. Mari tengok bersama..
  1. Kita selalu membiarkan perut kita lapar. Sepatutnya ia dihindari kerana dengan membiarkan perut lapar, akan membuatkan kita makan secara berlebihan bila tiba waktu makan seterusnya.
  2. Jangan menghindari makanan dengan harapan kita tidak makan makanan tersebut. Jangan bimbang, makan seperti biasa, cuma mungkin boleh kurangkan kuantitinya.
  3. Jangan berfikir yang bukan-bukan seperti kelihatan buruk atau gemuk jika mengambil makanan tersebut. Ingat semua itu 'mind setting'.
  4. Nikmati makanan ketika kita makan. Kadang-kadang cara ini akan membuatkan kita cepat kenyang, dan cepat juga kita berhenti.
  5. Berhenti jika kita rasa sudah kenyang. Jangan dipaksa menghabiskan makanan tersebut. Jika takut membazir, bungkus untuk waktu makan seterusnya. Yang lebih baik, makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang.
  6. Jangan makan secara tergesa-gesa. Di samping mengalami risiko tercekik, makanan yang dimakan dengan cepat, kemungkinan tidak dihadam sebaiknya.
  7. Sentiasa bersenam, kerana ia sebenarnya adalah cara terbaik jika ingin berdiet.
  8. Hargai tubuh diri sendiri. Sekurus atau sebesar mana pun badan kita, ia adalah diri kita. Jangan membandingkan diri dengan individu yang ternyata lebih baik. Jika masih membuat perbandingan, tidak mengapa, tetapi jangan lupa ikut cara individu tersebut menjaga dirnya.
  9. Jangan ikutkan perasaan ingin makan jika mengalami tekanan. Juga jangan jadikan tekanan sebagai sebab untuk tidak makan. Tak de mood nak makanlah..
  10. Jaga kesihatan. Ambil makanan yang dirasakan perlu dan makanan sihat yang seimbang. Kurangkan makanan yang kurang memberi manfaat dan hindari makanan yang membawa kepada penyakit.
Jika bijak mengendalikan isu makanan, berdiet bukanlah sesusah mana, bahkan ia boleh membawa kepada kebaikan kepada kesihatan diri..
admin: makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan.

Pose bukan alasan Maleh!!

Bulan Pose ni bulan yang penuh dengan barakah....
bulan ni jugak le peluang kite nak ngumpoi (mengumpul) pahala sebanyak yang bulih....
penat tu biase le.....
udah kite tak makan dan minum.....

tapi itu bukan alasan untok kite jadi maleh (malas).....
bukan jugak alasan untok melengah2kan koje....
bukan jugak alasan untok memanjekan sangat dighi (diri) kite ni.....

baghu (baru) le sebulan kite tak makan & minum haghi (hari) siangnye....
selame ni Allah bagi kite 11 bulan makan & minum siang haghi (hari)...
idak pulak kite komplen ye???....

sedangkan Nabi Muhammad SAW pun pegi berpeghang (berperang) mase bulan Ramadan ni....
kite ni baghu (baru) sikit je dugaan ni.....
takde beghat (berat) mane macam oghang2 (orang2) dulu.....

jadinye lekaih (lekas) le kome....
ambik peluang yang ade ni...
tambah2 kan pahale yang ade....
tutop balik lompong2 yang ade....

Moh kiteeeeeeeeeeee

P/S: Pesanan khedmat Masyarakat daghi (dari) D_08 untok semue dan dighi sendighi (diri sendiri)....

Gulai lemak cili api udang & Daging goreng kunyit

gulai lomak cili api udang....

Menu berbuka semalam gulai lemak cili api udang,daging goreng, telur dadar dan kek kukus lapis.  Simple tapi menyelerakan *2x akak tambah haa..*  walau tak sesedap masakan mak at least hilang gak rindu ngan masakan mak nun di kampung :) .

Gulai Lemak Cili Api Udang
Bahan-bahan :-
~ Udang setengah kilo.
~ Ibu kunyit sebesar ibu jari (klu ibu jari besor penumbuk bahagi 4 heee...)
~ 10 - 15 cili api  (ikut selera msg2 klu x tahan pedas kurangkan )
~ Santan pekat (sebiji kelapa )
~ 2- 3 ulas bawang merah
~ Daun kunyit (simpulkan)
~ Serbuk kunyit skit ( hujung sudu jer )
~ Garam secukup rasa
Caranya:-
~ Tumbuk cili api, kunyit dan bawang hingga lumat.
~ Masukkan daun kunyit,serbuk kunyit,bahan yg ditumbuk tadi dan udang.
~ Bila kuah dah mendidih masukkan kacang panjang dan garam secukup rasa.
~ Tutup api dan hidang.

daging goreng kunyit

kek kukus lapis....

Daging Goreng Kunyit ( resepi dari en hubby )
Bahan-bahan:-
~ Daging 1/2 kilo (diperap dgn kunyit dan garam)
~ Seulas bawang besar ( dibelah empat)
~ Cili merah dihiris / cili api
~ 1 - 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
~ Tomato ( belah empat )
~ Kacang panjang
Caranya:-
~ Masukkan daging diperap tadi kedalam kuali hingga air kering.
~ masukkan minyak ( 2 senduk ) dan goreng.
~ Bila daging dah garing campak bawang putih , cili api / cili merah , bawang besar atau tomato.
~ masukkan garam dan hidang....

p/s: sampai ke hidung berpeluh.... ! :) http://www.emocutez.com



Tuesday, August 2, 2011

Kenangan Terindah..

Yang besar tu kak rina,yg muka masam tu kakcik    & baby yg cute tu ai la.. D

arwah tok, kakcik & ai yg sgt debab!!

baby ni la mohd shobri b. ishak :D

ibu,kakcik, ai & yon..

banjir kat kangar..

kami tengah bersarapan :)

kak cik paling nakal :)

masa ni kat pahang.. sayang PP6768

tok..paklong..bibik & ibu..





moyang ai.. TOK MAT BAI


tiada perkataan dapat menggambarkannya..

Sahabat

Alahai, rindunya zaman sekolah.. aku ada kawan - kawan yang pelbagai 'bentuk'.. hehe.

Ada yang 'Lurus' ada yang 'Bengkang Bengkok' ada yang 'Bulat' ada yang 'Elips' 
Tapi Depa Ni La Yang BEST!! Seronok Ada Kawan- Kawan Yang Still Jadi Kawan Sampai Sekarang :)

gambar xde la :(
-
-
-
-
-
-
-
-

Bila masuk POLI, jumpa ngan Kawan - Kawan sekepala gak!! Enjoy je!! semua KAKI JALAN ok, kalau xde RM, Kami buat aktiviti yang xkeluarkan byk duit, apa lagi MANDI SUNGAI Laaaa!!!

Boleh dikatakan setiap kali kelas batal  @  JUMAAT, Batu Hampar la tempatnya :)
Fuhhhhhh...best gila time terjun! mmg xingat arr..




-
-
-
-
-
-
-
-
Bila dah KERJA, pun jumpa MEREKA - MEREKA yang seKEPALA. 
Memang Semangat la nak gi KERJA.

BOS pun SEkepala tau!! 
masa ni best, Xde nak terasa - terasa, semua ok je..





-
-
-
-
-
-
TAPI
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kami semua dah tak 1 Pejabat.. Semua dah Berpecah, masing - masing membawa haluan.
& MASING - MASING saling merindui..


e pepet......e taling


Cube kome sebut Perak.......
haaa.....yang ini sebutan Pe nye adalah dalam bentok e taling....

Cube pulak kome sebut Perlis...
yang ni pulak.....sebutan Per nye adalah dalam bentuk e pepet... (jangan maghah kat awok....memang eje nye macam tu).....

Awok tak peghenah (pernah) tau pun pasei e pepet dengan e taling ni sebelom ni....
maklomle....
dulu2 mase sekolah, Bahasa Melayu kite ikot sedap mulut kite je nyebot nye...
tang karangan dengan esei tu jangan ceghite (cerita) le....
semuenye hujong mulot kite je....
itu yang ade Budak Melayu dapat BM B ato C....
maklomle ikot suke je....

Kebetulan pulak awei (awal) bulan Julai 2011 yang lepaih (lepas)....
awok baghu (baru) je ikot Kursus Penataran Bahasa Melayu ....
Keghusus (kursus) ni anjuran Opis awok dengan Dewan Bahasa & Pustaka.....
agaknye awok terpilih sebab deme tau awok tak gune Bahasa Melayu yang betoi kot????

Mase keghusus (kursus) ni le ....
si penceghamah (Penceramah) bagitau pasei e pepet dengan e taling....
baghu (baru) le awok tau......
tapi awok paling terhaghu (terharu) bile die cakap macam ni...
'Walaupun kita gunakan Bahasa Melayu yang baku dan betul, tetapi jangan kita lupa Loghat Bahasa Melayu masing-masing..... itu budaya dan wajah kita.....'

awok tak sangke.....
ghupenye (rupanya) loghat2 negeri dan suku yang ade tu pun....
dikategorikan sebagei (sebagai) Bahasa Melayu.....

Jadinye berbangge le dengan Bahasa Melayu kome...
tak kighe (kira) ape jenih (jenis) Bahasa Melayu kome gune....

P/S: Entri ni dengan tajuk tu .....sesuei ke idak???

Pengembaraan ke Turki: Hagia Sophea @ Aya Sofea

 Siri pengembaraan ke Turki masih belum tamat, kali ini kita melawat pula Museum Hagia Sophea.
Located at the SULTANAHMET Square opposite to the Blue Mosque, Hagia Sophea after serving 916 years as a church and 481 years as a mosque, now maintain its historical function as a museum since 1935 and is the most important monument of the architechural history. 
 Byzantine historians Theophanes, Nikepheros and Leon, the grammar teacher of Byzantine wrote that construction of Hagia Sophea started during the reign of Constantinius I (324 - 337) and completed in 360 during the reign of Constantinius II.  Its first name was Megali Eklesia (The Great Church) and it was changed to Hagia Sophia (Holy Wisdom) after 5th century. 
 This is the third church was constructed after the first and second were largely burnt down during the riot. Construction of the Hagia Sophea started in 532 and completed within the period of 5 years.
 (reference: Istanbul City of Civilizations by Erdem Yucel)

  Pemandangan Hagia Sophea dari taman di hadapannya

 Pemandangan Hagia Sophea dari kolam air pancut di taman 
(air pancut nya dibuka pada waktu malam)
Bersama anakanda Asma' ...

 Di pintu masuk, ..mahal juga entrance fee nak masuk sini, 20TL

 Hagia Sophea with its glory and magnificience has survived to the present time and is one of the gratest example of early Byzantine architecture and also bears traces of traditional Roman architecture and Eastern Art.

 Detail form the dome of Hagia Sophia museum


 Apabila Istanbul ditawan oleh Sultan Muhammad Al-Fateh, beliau telah memerintahkan Hagia Sophia dibersihkan dan ditukar menjadi sebuah mesjid. Kelihatan tanda-tanda peninggalan yang membuktikan bahawa ia pernah menjadi sebuah mesjid suatu masa dahulu, seperti kalimah Allah dan Muhammad, nama-nama 4 orang khalifah Ar-Rasyidin di tiang-tiang utama.
  Ottoman Oil Lamp

 Pintu-pintu kayu yang sangat besar dan berat...
(action aje tu...hehehe..tak boleh nak gerakkan walaupun 1mm!!! )

 Kesemuanya diperbuat dari bongkah-bongkah marmar yang besar dan sangat cantik
Tempat mengambil wuduk di perkarangan Hagia Sophia

ok...bersambung ke entri akan datang (Topkapi Palace)

Gambar Belangkas